Josep-Ramon Olivé Soler

 

Josep RamonJosep-Ramon Olivé (Barcelona, 1988) begon zijn muzikale studies in de Escolanía van Monserrat waar hij niet alleen stemvorming en koortraining kreeg, maar ook piano en cello studeerde. In juni 2010 rondde hij zijn studies koordirectie af bij Josep Vila en Johan Duijck in het ESMuC (Hoger Muziekonderwijs van Catalonië). Aan dezelfde school behaalde hij in 2012 het einddiploma Zang bij Mireia Pintó. Op dit ogenblik zet hij zijn zangstudies voort aan de prestigieuze Guildhall School of Music & Drama of London bij professor Rudolf Piernay.


Hij trad op in de oratoria Come ye sons of art en Ode for St. Cecilia’s day van Purcell, Ein deutsches Requiem van Brahms, het Requiem en de Vesperae Solenne de Confessore van Mozart, Dixit Dominus van Händel en de Mis in b klein, het Magnificat, de Cantates BWV 4, 62, 104, 131, 140 en 147, en het Weihnachtsoratorium van Bach. In de opera zong hij de rol van Il Conte (Mozart: Le nozze de Figaro), Aeneas (Purcell: Dido & Aeneas), Frank (Strauss: Die Fledermaus), Marquis de la Force (Poulenc: Dialogues des Carmélites) en Uberto (Pergolesi: La Serva Padrona). Als liedvertolker zong hij onder andere cycli als Die schöne Magelone (Brahms), Lieder eines fahrenden Gesellen (Mahler), An die ferne Geliebte (Beethoven) en Die schöne Müllerin (Schubert).

Hij kreeg de kans samen te werken met grote dirigenten als Jordi Savall, Lluís Vilamajó, Sigiswald Kuijken, Gorka Sierra, Jordi Mora, Salvador Mas, Michael Thomas en Xavier Puig. Hij nam deel aan bekende Europese Festivals zoals La Settimana Baroche di Breschia, Il festival Anima Mundi in Pisa, Le Festival de Musique et Histoire d’Ambronay, het AMUZ Festival van Vlaanderen - Antwerpen en La Folle Journée de Nantes. Als solist werd hij begeleid door het Orquesta Ciudad de Granada, het Orquesta Ciudad de Almería, het Orquestra Simfónica del Vallès en het Orquestra Barroca Terrassa 48’.

In 2008 won Josep-Ramon de eerste Competitie voor Jonge Zangers, georganiseerd door de Catalaanse Vereniging van Zangleraars. Een jaar later ontving hij de Eerste Prijs in de Competitie voor Liedkunst van de ‘Premià de Mar’ in Barcelona (Spanje). In 2011 kreeg hij de Young Talent’s Award in de zangwedstrijd van Mirabent i Magrans en won hij de tweede prijs in de Concurso Permanente de Jóvenes Intérpretes van Juventudes Musicales de España. Ook ontving hij beurzen van de stichtingen Victoria de los Ángeles en Anna Riera. Hij maakte opnames voor Columna Música en Musièpoca.

Gewoonlijk werkt hij samen met de Capella Reial de Catalunya (Jordi Savall) maar hij verleende ook zijn medewerking aan koren als het Collegium Vocale van Gent (Philippe Herreweghe) en het Coro Barroco de Andalucía (Lluis Vilamajó). In september 2011 zong hij bij de Europese Barokacademie van Ambronay, onder leiding van Sigiswald Kuijken, de Mis in b klein van J.S. Bach. Josep-Ramon maakte ook zijn debuut in het Liceu Theater van Barcelona met een concert georganiseerd door de Stichting Victoria de los Ángeles. In maart van 2012 zong hij in het Teatro Real van Madrid Orfeo in L’Orfeo van Monteverdi.