GMK logo V3
 


NIEUWS OVER GMK 50 ONDERAAN DEZE PAGINA! 

50 jaar Gents Madrigaalkoor: dat moet gevierd worden!

 

De feeststemming zit er goed in bij het Gents Madrigaalkoor. Het koor viert namelijk zijn vijftigste verjaardag en zal dat laten horen, een heel seizoen lang. We doen dat met een hele reeks aan concerten en een mooie dvd-uitgave die 50 jaar GMK samenvat. We halen oude opnames van onder het stof en laten onze belangrijkste muziekvrienden aan het woord.

Het feest begint al op 17 september 2016 met optredens tijdens OdeGand onder de Stadshal, en het eindigt pas met het glorieuze Jubileumconcert op 22 april 2017: daar zal het Gents Madrigaalkoor met 10 koperblazers feestelijk weerklinken in de Gentse O.L.V.-Sint-Pieters-kerk. Tussenin zijn er diverse concerten, waaronder (in oktober) het ontroerende Ein deutsches Requiem van Brahms, kerstconcerten (in december) die net iets anders zullen kleuren, en optredens in het Franstalige landsgedeelte.

Niet zo Normaal

In de muziekgeschiedenis mag 50 jaar dan kort zijn, maar een amateurkoor zoals het Gents Madrigaalkoor ("GMK") mag er met zijn 50 jaar trots op zijn dát en vooral wát het gepresteerd heeft. Over de jaren heen zongen een goede 600 koorleden meer dan 500 partituren op meer dan 300 concerten en 12 eigen cd's. Ze voerden grote klassiekers uit maar ook hedendaagse (Vlaamse) koorliteratuur, a capella of met symfonie-orkest. Ze stonden op grote podia (Bozar, Palau de la Música Catalana, de Bijloke…), op grote festivals (Europa Cantat, Festival Van Vlaanderen…) wonnen belangrijke prijzen, (o.a. Koor van het Jaar in 2002-2003),  zongen met bekende dirigenten, solisten en orkesten.

Opvallend is dat het koor al meer dan 43 jaar gedirigeerd wordt door Johan Duijck, een musicus met een uitstekende reputatie in binnen- en buitenland. Opmerkelijk is ook dat het koor nog zangers telt van in de begintijd die na al die tijd geboeid blijven meezingen en -denken. Anderzijds bieden zich heel regelmatig nieuwe mensen aan die zich aangesproken voelen tot het GMK en lid willen worden.

Maar het GMK is er ook trots op dat het naast een groep zangers, een hechte groep vrienden is. Sommige GMK'ers ontmoetten tijdens de repetities hun levenspartner en sommige van hun kinderen zijn in navolging van hun ouders bij het GMK gaan zingen.

Veel meer dan vijftig worden

Vijftig worden en toch jong blijven: het Gents Madrigaalkoor doet het dit jaar. In al die tijd is het koor nog geen 20 jaar verouderd: de gemiddelde leeftijd van de koorleden moet nu rond de achtendertig liggen, en in 1966 waren ze meestal nog geen achttien. Het waren de jaren dat musici de (zogeheten) authentieke uitvoeringspraktijk ontdekten, dat jonge snaken zoals Huys, Herreweghe, Kuijken, Dombrecht, Jacobs, Van Olmen het Gentse muziekleven door elkaar schudden, de tijd dat jongeren (mei 68?) stilaan serieus werden genomen, dat Beatles, Stones, Gainsbourg en Dylan opkwamen. In die context kon het prille Gents Jeugdkoor, met Philippe Herreweghe en Oswald Van Olmen als eerste dirigenten, zich ontwikkelen. Repeteren deden we op zondagochtend wanneer we niet hoefden te studeren, de Bach-concerten organiseerden we zelf zo'n vijf keer per jaar en na elk concert barstte er een late fuif los in het koorlokaal in het Patershol.

Enkele jaren later werd Johan Duijck de dirigent en groeide het koor uit tot het romantische, kwaliteitsvolle koor zoals het vandaag bekend staat  – alle grote koorcomponisten kwamen aan bod, en al zeker de Vlaamse. Het koor zong zich op die manier een reputatie bijeen die Europa-wijd bekend is.

Het Gents Madrigaalkoor zingt vandaag met ongeveer 70 mensen: altijd goed voor indrukwekkende concerten, maar het koor slaat ook subtiele wegen in. Behalve het brede romantische repertoire - een favoriet - en de beste eigentijdse componisten, programmeren we evengoed klassiekers, renaissance of barok. Soms brengt het GMK eerste uitvoeringen (van oa Glass, Coryn, Vic Nees,...). Vaak wordt er ook speciaal voor het Gents Madrigaalkoor gecomponeerd. We komen ermee op grote podia en in mooie kerken, maar we geven even graag fijne delicate concerten.

Overzicht concerten

Alle concerten vind je terug op onze concert-pagina!

NIEUWS

DVD opname GMK 50

De werkgroep rond 50 jaar GMK werkt aan een DVD. Niet enkel onze jubileumconcerten zullen hierop te vinden zijn, maar ook enkele interviews met GMK leden, oud-leden, en prominenten. Zo reisden enkele koorleden begin oktober naar Barcelona om Laszlo Heltay samen met onze dirigent Johan Duijck te interviewen. De bewegende beelden zijn voor later dit werkjaar, maar hierbij alvast een voorsmaakje...

IMG 0090 00c 161007 JohannDuijck LaszloHeltay JosepVila in Mataro