Johan Duijck


014 Johan Duijck c Filip DujardinENGLISH - FRANCAIS - CASTELLANO - DEUTSCH

 

Johan Duijck is een veelzijdig musicus: koordirigent, componist, pianist en leraar. Als dirigent van het Vlaams Radio Koor, het Academy of Saint Martin in the Fields Chorus (Londen), het World Youth Choir en het Gents Madrigaalkoor verwierf hij internationale erkenning. Hij wordt regelmatig uitgenodigd als gastdirigent bij de belangrijkste kamer- en radiokoren doorheen Europa en Latijns-Amerika. Hij is een gewaardeerd docent en jurylid op talloze internationale dirigentencursussen en koorfestivals.

Als componist legt Johan Duijck zich bij voorkeur toe op piano- en koormuziek. Zijn belangrijkste composities zijn het oratorium Dixit Dominus, de cantates el Camino del AlmaA Mirror to St. Nicolas en Paulus, het concerto voor piano en koor Concierto del Alma,Cantiones Sacrae in honorem Thomas Tallis en de pianowerken The well-tempered pianist en Le Tombeau de Ravel. Johan Duijck is "Composer in residence" van het Vlaams Radio Koor. Bij het label Phaedra (In Flanders' Fields - www.phaedracd.com) verschenen vijf cd's volledig gewijd aan zijn composities.

Naast het dirigeren en componeren beleeft Johan Duijck enorm veel vreugde aan zijn eerste grote liefde: de piano. Hij is gegradueerde van de internationaal befaamde Muziekkapel Koningin Elisabeth en verwierf de prijzen Günther, Pro Civitate, Tenuto, Ollin en Lefranc. In zijn recitals wisselt hij de meesterwerken uit de literatuur af met vergeten parels en originele vondsten.

Ook op pedagogisch gebied geniet Johan Duijck een uitstekende reputatie. Hij doceert piano en koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Gent en de Escola Superior de Música de Catalunya te Barcelona (E). Aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, de Dartington International Summer School (GB) en de Euskalerriko Abesbatzen Elkartea (E) onderrichtte hij piano en koordirectie aan talloze studenten. Zijn voornaamste leermeesters waren Peter Cabus (compositie), Robert Steyaert (piano) en László Heltay (directie). De Vlaamse Radio en Televisie realiseerde een mooi filmportret over Johan Duijck: Over vriendschap en muziek. Daarin worden de verschillende facetten van zijn muzikale veelzijdigheid uitvoerig belicht.

Een overzicht van de composities van Johan Duijck vindt u hier en een lijst met de beschikbare cd's vindt u hier. 

Ook op Wikipedia kan u informatie vinden over Johan Duijck.