Johan Duijck


JohanFotoENGLISH - FRANCAIS - CASTELLANO - DEUTSCH

Johan Duijck is een veelzijdig musicus: koordirigent, componist, pianist en leraar. Als dirigent van het Vlaams Radio Koor, het Academy of St. Martin in the Fields Chorus (Londen), het World Youth Choir en het Gents Madrigaalkoor verwierf hij internationale erkenning. Hij wordt regelmatig uitgenodigd als gastdirigent bij de belangrijkste kamer- en radiokoren doorheen Europa en Latijns-Amerika. Hij is een gewaardeerd docent en jurylid op talloze internationale dirigentencursussen en koorfestivals.

Als componist legt Johan Duijck zich bij voorkeur toe op piano- en koormuziek. Bij het label Phaedra (In Flanders' Fields - www.phaedracd.com) verschenen zes cd's volledig gewijd aan zijn composities.

De belangrijkste werken zijn:

  • koor, soli en orkest: het oratorium Dixit Dominus; de cantates el Camino del Alma en A Mirror to St. Nicolas.
  • concerti: Concierto del Alma (koor en piano); Cant Espiritual (koor, bariton, klarinet en cello).
  • koor en orgel: Paulus; Lauda Jerusalem; Salve Regina; Alma; búscate en Mí.
  • koor en piano: Narcissus et Echo; Laudate pueri; Cantar del Alma.
  • koor en harp: A Ceremony of Canticles.
  • koor a capella: Cantiones Sacrae in honorem Thomas Tallis; Missa Brevis.
  • orgel: Laudes Organi.
  • piano: The well-tempered pianist; Le Tombeau de Ravel; 4 Ballades.

 

Naast het dirigeren en componeren beleeft Johan Duijck enorm veel vreugde aan zijn eerste grote liefde: de piano. Hij is gegradueerde van de internationaal befaamde Muziekkapel Koningin Elisabeth en verwierf de prijzen Günther, Pro Civitate, Tenuto, Ollin en Lefranc. In zijn recitals (‘van Bach tot Ugró’) wisselt hij meesterwerken uit de literatuur af met vergeten parels en originele vondsten.

Ook Ook op pedagogisch gebied geniet Johan Duijck een uitstekende reputatie. Hij doceert piano en koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Gent en de Escola Superior de Música de Catalunya te Barcelona (E). Aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, de Dartington International Summer School (GB) en de Euskalerriko Abesbatzen Elkartea (E) onderrichtte hij piano en koordirectie aan talloze studenten. Zijn voornaamste leermeesters waren Peter Cabus (compositie), Robert Steyaert (piano) en László Heltay (directie). De Vlaamse Radio en Televisie realiseerde een mooi filmportret over Johan Duijck: ‘Over vriendschap en muziek’. Daarin worden de verschillende facetten van zijn muzikale veelzijdigheid uitvoerig belicht.

Een overzicht van de composities van Johan Duijck vindt u hier en een lijst met de beschikbare cd's vindt u hier. 

Ook op Wikipedia kan u informatie vinden over Johan Duijck.