Clari Cantuli

 

Clari CantuliHet kinderkoor Clari Cantuli werd in januari 1989 opgericht te Kessel-Lo (Leuven) onder impuls van haar dirigente Ria Vanwing. In dit concertkoor zingen bijna uitsluitend kinderen die ook met haar startten in het oefenkoor de Cantulietjes vanaf ca. 6 jaar. Clari Cantuli is dus geen geselecteerd koor en repeteert wekelijks gedurende anderhalf uur.

Na ruim 23 jaar kan Clari Cantuli terugblikken op heel wat boeiende concerten in binnen- en buitenland, zoals het Kerstconcert in het Koninklijk Paleis te Brussel (1992), medewerking aan uitvoeringen van de Mariavespers van Claudio Monteverdi (1998), de Mattheuspassie van J.S.Bach (1996,1999, 2000, 2003, 2005), de Sint-Niklaascantate van Benjamin Britten (1996, 2001, 2005), Wij zijn wij van Jeroen d’Hoe (2006), Het Bronzen Hart van Gaston Feremans (2007) en Carmina Burana van Carl Orff (2011).

De kinderen zongen o.l.v. Kurt Bikkembergs, Filip Bral, Dirk Brossé, Bob Chilcott, Johan Duijck, Paul Dombrecht, Sigiswald Kuijken en Dirk Vermeulen. Er werd samengewerkt met gerenommeerde ensembles als: VRO&VRK, Il Fondamento, Capilla Flamenca, Danel Strijkkwartet, Oxalys en laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Clari Cantuli realiseerde of werkte mee aan 16 cd’s en realiseerde de vijf koorfragmenten voor de film Le Petit Nicolas(eind 2009). Het koor behaalde heel wat eerste plaatsen en/of eerste prijzen Cum Laude op verschillende koorwedstrijden of op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt. De gemiddelde leeftijd van de kinderen van Clari Cantuli is momenteel nog geen 10 jaar. Vanaf 13 jaar kunnen de kinderen overstappen naar ons gemengd jeugdkoor Clari Cantus, het actuele "Koor van het Jaar".

Ria Vanwing

Ria Vanwing (°1952) nam tijdens het 1ste jaar van haar studies aan het Lemmensinstituut in Leuven de leiding over van het jeugdkoor In dulci Jubilo in Herk-de-Stad, haar geboorteplaats. Zingen en musiceren met kinderen en jeugd is altijd haar credo gebleven. Die gedrevenheid brengt ze na meer dan 40 jaar, nog steeds op een pedagogische manier én met groot enthousiasme over. Dat wordt ook weerspiegeld in de schitterende cv’s van haar kinderkoor Clari Cantuli en het gemengd jeugdkoor Clari Cantus - dat sinds januari 2010 onder de leiding staat van haar zoon Michiel Haspeslagh. Die koren richtte ze op in respectievelijk 1989 en 1990 in Kessel-Lo bij Leuven, haar woonplaats.

Ria leidt ook koorateliers, geeft voordrachten en fungeert als jurylid. Bovendien weet men haar te vinden om solisten uit haar koor op te leiden voor uitvoeringen van grote symfonisch-vocale composities, om concerten en cd-opnames te realiseren met gerenommeerde ensembles als de Capilla Flamenca, Il Fondamento, VRK &VRO (= Brussels Philharmonic). Door haar pedagogische- en koorgedrevenheid is ze ook functioneel beginnen componeren en bewerken, voor zowel gelijke stemmen als gemengd koor.