MaarNormaal nr. 9 artikel 6

 

Isabelle (15)

 

15 jaar onder de vleugels van Johan

Isabelle op de koorfoto van 1999
de hoes van de beste cd van de laatste 15 jaar

Pianiste en alt Isabelle Van Ongevalle kwam 15 jaar geleden bij het koor. Ze vertelt zelf hoe dat gelopen is. Waar ze bescheiden over zwijgt, is de vruchtbare combinatie van haar muzikaal talent op beide domeinen, koor en klavier. Het Gents Madrigaalkoor is haar dankbaar voor haar frequente piano- en orgelprestaties, en ze dirigeert zelf ondertussen het koor Gaudete op Sint-Pieters-Buiten (zie MaarNormaal 6).

Het was nog in de tijd (schooljaar 87-88) dat Mijnheer Duijck (pianodocent, toen nog in kostuum, aan het muziekconservatorium te Gent) zijn studenten sterk "aanraadde" om in een goed koor te gaan zingen. Hoe kan je anders een goed pianist worden?

Toevallig had in de maand juli het 10e Europa Cantatfestival plaats in Pecs (Hongarije). Johan zou daar Les noces van Igor Strawinsky leiden. Waarom niet met de pianoklas eens deelnemen aan zo'n zingweek? Zo gezegd, zo gedaan.

Met de pianoklas en een minibusje naar Hongarije

Gepakt en gezakt vertrokken we met een minibusje, was het nu Renault of Peugeot, richting Pecs. Jonge enthousiaste pianostudenten met hun leraar die nauwelijks ouder was. "Een limonade en een kruikje wijn" die tezamen mochten gebracht worden en een goeie sigaar waren toen ook al van de partij.

Gezellig samen onderweg

Toen we met een valies vol herinneringen terug thuis stonden was meteen de weg naar de Oude Gouverneurswoning vrijgemaakt. En... zo was het GMK in september '88 een zestal jonge enthousiaste leden rijker! We zongen Schütz, we leerden rechtop te zitten, partituras arriba, geen gekruiste benen (zelfs niet met minirok!)... 3 jaar kregen we om dit onder de knie te krijgen. Toen vond Johan de tijd rijp om het volgende ijzer te smeden: de cd Op eigen vleugels kwam tot stand. Een fantastische belevenis, vooral wanneer je als jong meisje een 3-stemmig mannenkoor mag begeleiden in een ballade waarin de woeste Lord Barnard zijn echtgenote betrapt met haar tedere minnaar Little Musgrave. Beste lezer, loop nu vlug naar je cd-kast, haal die vlinder eruit, stop hem in je cd-speler en kies strook 15. Ga rustig zitten en geniet van deze 9 spannende minuten. Heb je deze cd nog niet in je collectie, dan moet je daar dringend iets aan doen. Hij is de beste van de afgelopen 15 jaar!

Isabelle Van Ongevalle, GMK-lid van het jaar 15


1988-1993   

Van Anima Christi (Vic Nees) tot Op eigen vleugels (Brahms, Schumann, Tinel, Britten, Duijck, Badings)

 

 


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor