MaarNormaal nr. 8 artikel 10

 

Concertagenda

 

2003-2004: het Requiem van W.A. Mozart

 

Het Requiem (KV 626) is het laatste werk dat Wolfgang Amadeus Mozart geschreven heeft. Het zou een opdracht geweest zijn, maar het is niet bekend van wie. Mozart componeerde het in het geheim en terwijl zijn gezondheid sterk achteruit ging. Tegen zijn leerling Franz Süssmayr, wie hij stukken van het Requiem liet horen, zegde hij dat hij het voor zichzelf schreef. Hij stierf op 5 december 1791, een dag nadat hij met vrienden stukken uit het nog onvolledige Requiem had gezongen. De vocale partijen van het Introïtus, het Kyrie en de eerste zes delen van het Dies Irae waren af, aan het zevende (Lacrimosa dies illa) was hij maar pas begonnen, en Domine Jesu en Hostias waren half klaar. Franz Süssmayr nam het op zich om het stuk helemaal af te werken; hij had ook al met Die Zauberflöte met Mozart samengewerkt, en misschien heeft Mozart hem op zijn sterfbed nog instructies gegeven.

Het Gents Madrigaalkoor werkt voor deze productie samen met het Collegium Instrumentale Brugense. De solisten zijn Catherine Vandevelde, Lieve Maertens, Zeger Vandersteene en Jan Van der Crabben.

In het eerste deel van het concert speelt Johan Duijck het pianoconcerto nr.14 in Es (KV 449, 1784), het eerste van de twaalf concerto's die Mozart schreef in de periode 1784-1786. Deze concerto's volgen een evolutie van steeds toenemende expressiviteit. Ze hebben allemaal de drie traditionele bewegingen: snel-langzaam-snel. De eerste beweging is telkens in sonatevorm met doorwerking van twee of meer duidelijk onderscheiden thema's. Algemeen wordt deze reeks concerto's beschouwd als het begin van het moderne pianoconcerto.

Dit concert kunt u bijwonen op volgende data:

  • 24 mei 2003 om 20 uur in het Cultureel Centrum De Spil te Roeselare
  • 21 september 2003 in de decanale kerk te Zomergem
  • 4 oktober 2003 in de kerk van Brakel
  • 12 februari 2004 in de Bijloke in Gent
  • 15 februari 2004 in de Bijloke in Gent 

 


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor