MaarNormaal nr. 7 artikel 8

 

Uit:gelezen

 

Wat ons wel eens wou opvallen in publicaties

 

Josse De Pauw: Als je zo'n koorrepetitie bijwoont, voel je dat verlangen om samen te komen, die verbondenheid van die mensen om twee uur samen te zingen. Je beseft plots hoezeer wij zelf toegespitst zijn op ons eigen individualisme. Het samenzijn van veel mensen die naar één punt toe willen, raakt je; het is altijd weer ontroerend, maar in het 'groot gelijk van de groep' schuilt het gevaar. Dat is het verwarrende. Daarom ook leek een koor ons meteen een bruikbare metafoor.

Tom Jansen: Voor een groep zingende mensen staan is wonderlijk. Dat is iets heel anders dan ze op cd te horen of op televisie te zien. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor toneelspelen: dat lijfelijk aanwezig zijn. Op een scène leven is een ongelooflijk prettige ervaring. Je levert niet het nette precies gewenste beeld af dat ze in film of televisie van je vragen. Theater is zo smoezelig en tezelfdertijd heeft het alle bekoring van een levend organisme.

(Uit: een titelloze brochure van Het Net met op het omslag een bizon. Een Net broertje van MaarNormaal, eigenlijk.)

 

GABORONE (anp) - Een nationale korencompetitie is de nieuwe manier om de bevolking van het Afrikaanse land Botswana op de gevaren van aids te wijzen. Deskundigen denken dat zanggroepen uit eigen land een boodschap beter overbrengen dan gelikte reclamecampagnes. "Don't do it without a condom" of "Don't make love to a young girl" zijn de motto's die de koren bij de wedstrijd zullen hanteren.

(Uit: De Standaard van 12 juni 2002) 

 


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor