MaarNormaal nr. 7 artikel 1

 

Aan een schrijven van samen
stelling en is voor jonge ren
blijk baar een voor bij
gestreefde regel.

 

Beste

en lieve,

 

Mocht u het nu nog niet weten: het Gents Madrigaalkoor heeft meegewerkt aan SS, een theaterproductie met acteurs, dansers, film en muziek. Wij zouden alleen voor die muziek zorgen, samen met een naar gewoonte fantastische Catherine Vandevelde, maar voor we er erg in hadden, waren we best aardige figuranten geworden. Vanuit die bevoorrechte positie keken we toe hoe zo'n grote productie tot stand komt en hoe er wordt gewerkt in de bizarre theaterwereld. Tenslotte had niemand van ons al op toneelplanken gestaan, behalve Isabelle Vandersteene (die, ironisch genoeg, deze productie niet kon meemaken; maar ze schreef over haar acteerdrang wel een mooie bijdrage in dit nummer).

De titelpagina van het programmaboekje van de productie SSWat zagen we? In de eerste plaats, weinig van het resultaat, daarvoor stonden we aan de verkeerde kant van de manteau. Maar wij maakten mee wat het publiek vanuit het parterre niet zag: hoe acteurs (de crème van het hedendaags acteertalent) zich op hun rol concentreren, hoe dansers (ook al de crème) coté cour gedisciplineerd hun lichaam opwarmen, hoe filmisch werk volgens de regels van zijn eigen idioom tot stand komt en toch kan versmelten en doen versmelten. En tenslotte, rustig, efficiënt en opvallend on-theatraal, de ploeg van Het Net achter de schermen. Maar het leukste van alles bleef toch het respect dat alle partijen voor elkaar opbrachten. Die positieve instelling was er van bij het eerste contact, en ze is gebleven. Ook voor het stelletje amateurs dat wij zijn. En willen blijven.
De titelpagina van het programmaboekje van de productie SS
Bedankt dus, Carly, Catherine, Dirk, Els, Fernando, Gonçalo, Herman, Josse, Jurij, Marianne, Mark, Peter, Rasmus, Robbie, Roberto, Tom... In het volgende nummer gaan we zeker dieper op onze ervaringen in.

En terwijl wij ons roekeloos in dit avontuur stortten, bleef de koorwereld in beweging. Er wordt dit jaar een Koor van het Jaar verkozen (wij wagen ons mee in die competitie), de toekomst van het Vlaams Radio Koor staat ter discussie, Johan wordt de "Chorus Master" van het koor van de Academy of St Martin in the Fields. Ook allemaal roekeloze avonturen waar ons koor zich betrokken bij voelt, ook al blijkt dat misschien niet uit de inhoud van dit nummer. MaarNormaal meet zich geen snelle journalistieke taak toe, dat is duidelijk.

In dit nummer vindt u opnieuw enkele versjes, of gedichtjes, of poëzie, u zegt maar hoe u het noemt. Gewoon proza is nu eenmaal niet krachtig genoeg voor sommige ideeën. Zoals E=mc², bijvoorbeeld.

 

 

 


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor