MaarNormaal nr. 4 artikel 13

 

Europese toeren

 

In 1994 startte de Europese Federatie van Jonge Koren met een Europees Jeugdkoor. De eerste dirigent was onze eigen Johan Duijck. Veerle Putman kwam er het tweede jaar bij. Ze is nog altijd even enthousiast.

Een typische GMK-3-minutenpauze, vijf jaar geleden. Johan (welke ? de dirigent) stopt me een brochure van het EFYC in de hand: of ik interesse heb ? Ik heb nog juist de tijd iets te lezen over een Europees Jeugdkoor dat in 1994 in Gent repeteerde en concerten zong van in de verste uithoeken van Vlaanderen tot in het nabije Denemarken. In 1995 zou het koor vooral Frankrijk gaan bewerken.

Zodat ik enkele weken later, maar wel één dag te laat, met hoge verwachtingen uit de TGV stapte in Montchanin, een Bourgondisch dorpje nauwelijks groter dan zijn TGV-station. Die dag te laat komt voor rekening van de stiptheid van de Gentse lijnbussen ! Slechts 7 dagen scheidden me van het eerste concert, en ik had nog geen noot gerepeteerd. Gelukkig bleken de andere zangers dat wel gedaan te hebben, en dat gaf me meteen een opstapje. De repetities waren intens, maar we wisselden ze af met een interculturele babbel, een uitstapje naar Beaune-en-Vezelay, een stemvormingssessie met Gilles Schneider of Dina Grossberger, of een duik in ons privé openluchtzwembad.

Met 60 kleine hartjes begon dit 10 dagen oud koor aan zijn concertreis. Het eerste concert was al meteen een schot in de roos. We zwermden uit over de binnenkoer van het château de Pierre-en-Bresse, lieten het podium leeg staan en overvielen het publiek van alle kanten met het achtstemmige Hear my prayer van Henri Purcell. We zongen ook een compositie van Sven-David Sandström, 20e-eeuwse muziek waarop blijkbaar niet alle toehoorders voorbereid waren, te horen aan hun vraag achteraf of we misschien het spoor waren bijster geraakt. Dat vonden we wel amusant.

Daarmee was het ijs gebroken. Met wat meer zelfzekerheid trokken we op tournee. Een donker Romaans kerkje, de kathedraal van Autun, het casino 2000 van Mondorf-les-Bains, het marktplein en de kathedraal van Luxemburg (culturele hoofdstad in dat jaar): variatie genoeg qua concertzalen ! En op straat zingen deden we ook, dat konden we niet laten. We probeerden ons voor te stellen wat er door de hoofden ging van de koopjesjagers wanneer ze plots overspoeld werden door het achtstemmige Deutsches Magnificat van Heinrich Schütz !

Ook in 1996 en 1997 had ik het geluk met het Europees Jeugdkoor te reizen. Ik voelde me lid van een koorfamilie waarmee ik in Marktoberdorf (Duitsland), Luzern (Zwitserland), Feldkirch en Linz (Oostenrijk), Silandro (Italië), Veszprem en Fonyód (Hongarije) kwam.

Heb je ook zin in zo'n verkenning van Europa, kan je minstens 14 dagen van je vakantie spenderen en ben je nog geen 28, schrijf dan als de bliksem naar de organisator: Europa Cantat, Postfach 2607, D-53016 Bonn. De achtste sessie begint in Mjøsa en de concertreis gaat doorheen Noorwegen en Zweden. Hou natuurlijk ook 30 juli tot 12 augustus 2001 vrij. Veel succes !


Veerle Putman

 


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor