MaarNormaal nr. 4 artikel 10

 

Zelfreizende koren

 

De samenstelling "koorreizen" staat niet in het woordenboek, maar is in het koorwereldje toch een begrip. Maar waarvoor eigenlijk ? Vraag het zes koorleden en je krijgt zes verschillende meningen. Dat is precies wat we deden. Drie reacties leest u als zelfstandige artikels elders in dit nummer. De overige ideeën hebben we voor u samengevat. Voor een beter begrip.


Koren reizen uit noodzaak, tenminste als ze onder hun kerktoren uit willen komen. Het zijn de zakenreizen van de koorindustrie. Maar ze hebben wel een heel andere dynamiek, al was het maar omdat zo'n groter koor op weg zetten een opdracht is van de grootteorde Neckermann of Mozes. Een vliegtuig is zó volgeboekt.

Koren reizen voor het plezier, tenminste, een amateurkoor doet dat. Da's natuurlijk leuk voor de leden, maar als organisatie moet je er serieus rekening mee houden. Het aangename aan het nuttige paren is het devies. Gelukkig vinden koorleden een concert en een repetitie ook best leuk, anders waren ze wel in een andere club gegaan, maar van een koorreis verwachten ze toch méér dan een beetje couleur locale tijdens de concerten. Het is al een betere reisorganisator die beide aspecten op het beoogde niveau kan combineren.

Koren reizen goedkoop, of proberen dat. Het wordt altijd toch nog duur genoeg. Dat betekent vooral uitkijken voor het logies. Daarom is het zo interessant in het bezochte land met een lokaal koor samen te werken. Dat koor zorgt dan meestal voor verblijf bij families thuis. Daarvoor heb je connecties nodig. Maar het leuke is dat koorreizen daardoor juist dubbel interessant worden. Je neemt vanzelf een bad in een andere cultuur waardoor je, zelfs in een relatief klassiek land, soms meer ervaart dan van een toeristische trip naar een exotische bestemming.

Koorleden durven wel eens kinderen hebben. Sommige gaan, soms, mee op reis, en daar moet je dan iets voor organiseren. Of anders blijven ze thuis, maar daar houden de ouders (en de koororganisatie) maar beter rekening mee, al was het maar wegens de vuile was thuis. In beide gevallen is het vereist dat de koorreis in een schoolvakantie valt. Dat moet overigens hoe dan ook, want er zal wel geen amateurkoor bestaan zonder leraars en onderwijzers...

Koren gaan ook op reis om het groepsgevoel te versterken. Het zijn de teambuildingsweekends, de overlevingstochten van het koorbedrijf, maar het moet wel een spin-off blijven, een neveneffect. Dat aspect mag je zeker niet forceren, maar tegelijk is dat een broodnodige emulgator die de koormassa zijn cohesie geeft.

Koorreizen zijn berucht voor hun korte nachten, niet alleen bij zuidelijke bestemmingen. Bij de terugkeer is iedereen aan vakantie toe. Behalve gespreksstof voor straffe verhalen levert zo'n verblijf vooral nieuwe inzichten op in de energiereserves waarover ons lichaam blijkbaar beschikt.

Koorreizen betekent voor sommigen niet noodzakelijk met het koor reizen. Lees de bijdragen van Lynne en Veerle. Het koor levert blijkbaar ook inspiratie om culturen te verkennen, om de wereldproblemen te confronteren. De voorbije zomer gingen Patrick en Ellen met geld dat ze hier via allerlei acties verzamelden naar La Paz in Bolivië, om er daadwerkelijk het project Casa Waki te steunen. Kinderen uit de buitenwijken krijgen er een drugsvrije opvoeding.

 


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor