MaarNormaal nr. 2 artikel 6

 

Europa door met een partituur

 

 

Goedroen Debroey is een vaste waarde op koorfestivals. We vroegen haar of ze haar enthousiasme wou delen met de lezers van MaarNormaal. Veel jonge koorzangers zijn (nog) niet zo vertrouwd met de activiteiten van de koorfederaties. Haar verslag.


"Ga jij in de vakantie zingen? En moet je daar nog voor betalen ook?", vroeg mijn neefje die van vaderszijde erfelijk belast is met Hollands bloed. Ja, zo gek zijn Madrigalisten, waarmee gelijk bewezen is dat het Gents Madrigaalkoor wel degelijk uit "amateurs = liefhebbers" bestaat en niet uit echte of semi-professionele zangers die er niet aan zouden denken een deel van hun vakantie aan zingen te besteden. Madrigalisten wel, ondanks het moordende repetitieschema dat Johan er tijdens de weekends op na pleegt te houden.

Ging ik naar een koorweek in Portugal omdat we daar toch op vakantie gingen of was het andersom? Och, sinds de kinderen het huis uit zijn, is elke bestemming goed en een weekje zingen wordt steeds vaker een vast onderdeel van de vakantie: Strassbourg (F), Vitoria (E), Pécs (H), Herning (DK), Linz (A), Dartington (GB), Kaposvár (H), Saint Andrews (GB)… Al zingend hebben we al een behoorlijk stukje Europa ontdekt.


Dit jaar werd het dus Almada (Lissabon). Op muzikaal vlak had ik niet zoveel verwachtingen maar het zou er in elk geval mooi weer zijn. De jeugdherberg waar de koorweek zou doorgaan, was zo deskundig weggestopt achter het hospitaal dat zelfs de lokale bevolking het bestaan ervan niet vermoedde. De toeristische dienst was ook al onvindbaar en het grote standbeeld van Christo Rei kon alleen maar machteloos de armen uitstrekken. Na een uurtje zoeken geraakten we toch op de juiste bestemming.

Koorweek. Jeugdherberg. Portugal. Van het logies hadden we ons niet veel voorgesteld maar dat viel fantastisch mee: een ruime tweepersoonskamer met apart bad en sanitair en een balkon met grandioos uitzicht over de Taag en heel Lissabon! Elke avond genoten we van een prachtige zonsondergang.

Het gezelschap was natuurlijk zeer internationaal: een groot Spaans koor van de Canarische Eilanden, aangevuld met individuele zangers uit Frankrijk, België (5 Vlamingen en een tiental Walen), Duitsland, Italië en Portugal zelf. Geen Engelsen maar die hadden in diezelfde periode hun eigen koorweek in Loughborough (waar Paul naar toe getrokken was). Er waren twee ateliers: het Magnificat van Bach o.l.v. Erwin List (F) en Portugese polyfonie o.l.v. José Luis Borges Coelho (P). Aangezien Johan in het koor een grote voorliefde vertoont voor hedendaagse muziek, had ik - als tegengewicht - de oude polyfonie gekozen.

Met zo'n ad hoc samengesteld koor en een buitenlandse dirigent heb je natuurlijk geen garantie dat het goed wordt, maar dit koortje (22 mensen) en deze dirigent deden het uitstekend. De dirigent was een man van weinig woorden (hoewel zijn Frans zeer behoorlijk was) maar hij beheerste de muziek perfect. Al na één repetitie voelden we dat het klikte en was iedereen in de ban van de muziek. Heel de verdere week was iedereen stipt op elke repetitie aanwezig en werd er echt met plezier "gewerkt".

Gelukkig is er tijdens zo'n koorweek veel vrije tijd: we zongen vijf uur per dag en waren elke avond vrij, plus twee keer een halve dag en één keer een hele dag. Tijd genoeg dus om Lissabon te verkennen, te gaan zonnen in Costa da Caparica of de jeugdherbergkost te ruilen voor gebraden sardinhas in een gezellig restaurantje aan zee.

Het slotconcert had plaats in de kathedraal van Lissabon. Hoewel zowel de datum als de locatie te elfder ure gewijzigd waren, zat de kerk vol. Dat stimuleerde beide gelegenheidskoren om een goed concert te geven.

Na zoveel koorweken en Europa Cantats ga je onwillekeurig vergelijken: hier was het eten slecht, daar was het logies primitief, die dirigent viel wat tegen. Perfect is het nooit maar deze koorweek in Lissabon krijgt van mij toch een gouden randje.

"Maak van de nood een deugd", zei mijn moeder als ik met frisse tegenzin naar school ging. Een vakantiekoorweek doet zoveel deugd dat het een nood(zaak) wordt of een verslaving zelfs (vraag het maar aan Paul!).


Nieuwe koorleden zullen zich misschien afvragen wie die koorweken organiseert en hoe je weet dat die bestaan.
Het Gents Madrigaalkoor is lid van de VFJK (Vlaamse Federatie van Jonge Koren), één van de drie koorfederaties die Vlaanderen rijk is. De VFJK richt eigen activiteiten in, o.a. twee keer per jaar een koorweekend in de abdij van Male (Brugge): onder leiding van een bekwame dirigent (afwisselend een buitenlandse en een binnenlandse) wordt dan een repertoire ingestudeerd dat op zondag om 17u "uitgevoerd" wordt voor belangstellende vrienden, familie en de zustergemeenschap. Dat is telkens een boeiende ervaring in het prachtige historische kader van de kasteelabdij.

Daarnaast organiseert de VFJK ook koorprojecten, zoals bv. De Rubenscantate waaraan wij vorig jaar deelgenomen hebben.

De VFJK is op haar beurt een onderdeel van de EFYC (European Federation of Young Choirs). Om de drie jaar richt de EFYC het Europa Cantat-festival in, telkens in een ander land. Aan Europa Cantat nemen enkele duizenden zangers deel, verdeeld over een tiental ateliers. Het atelierwerk neemt alleen de voormiddag in beslag. De namiddag is voorbehouden voor sight-seeing of voor "petits concerts" d.w.z. dat de talrijke deelnemende koren van overal in Europa en daarbuiten op diverse plaatsen in de stad kleine concertjes geven. Elke avond zijn er grote concerten: de eerste dagen met plaatselijke koren of orkesten of met heel goede deelnemende koren, de laatste avonden met de diverse ateliers. Je eerste Europa Cantat vergeet je nooit: al die verschillende talen door elkaar, al die soorten muziek. Volgend jaar gaat Europa Cantat XIV door in Nevers (F) van 21 tot 30 juli 2000.

In de tussenliggende jaren, wanneer er geen Europa Cantat is, richten de nationale koorfederaties (zoals de VFJK) eigen koorweken in die openstaan voor een internationaal publiek en twee à drie ateliers bieden. Zo waren er dit jaar koorweken in Loughborough (GB), Lissabon (P), Wolfenbüttel (D), Tarragona (E). Ook in Brugge of Gent had al herhaaldelijk een koorweek plaats. Je kan er als individuele zanger of als koor naar toe gaan.

Als je van deze en vele andere activiteiten op de hoogte wil blijven, moet je het Berichtenblad van de VFJK lezen. Je kan het ter inzage vragen bij het bestuur of zelf een abonnement nemen (300F per jaar).

 


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor