MaarNormaal nr. 14 artikel 5

 

 

6 maanden-journaal


Uw anekdotisch overzicht van het voorbije halve GMK-jaar 


    Eerst de hoofdpunten...

1 Ontdek-de-ster-BBQ levert drie laureaten op 
           2 Zoveel wroeging en toch geheel onverwacht 
       3 Een harde winter ontbloot nieuw talent 
                         4 In Luchteren kunnen de nachten nog donker zijn 
     5 Het masker van Mieke valt 
                6 De mimiek van Philip neemt over 
         7 Spiere-Helkijn treedt uit de anonimiteit 
8 ¡Partituras arriba! 
         9 Brecht op een zonnige zondag

 

    ...en nu meer bijzonderheden.

1
Sinds heugenis wordt het koorjaar gelanceerd met een bbq. Deze keer mét drie gast-sterren: de eerste authentieke, gecertificeerde ereleden-voor-het-leven,-met-jaarlijkse-bbq werden gehuldigd. Mieke Anseeuw, Hugo Jolie en Goedroen Debroey. Waarvan akte op bijgaande foto.

Mieke Anseeuw, Hugo Jolie en Goedroen Debroey

2
Geheel onaangekondigd. Totaal onverwacht. Buiten categorie. Helemaal onbedoeld. Hebben we toch maar mooi een prachtig concert gezongen met deux mille regretz, een werk dat het GMK voor het Keizer-Kareljaar 2000 bestelde bij Roland Coryn. Met dank aan de Internationale Vriendenkring Anton van Wilderode en zijn onwrikbare algemeen secretaris Beatrijs van Craenenbroeck. Hopelijk duurt het geen vijf jaar voor er nog eens een Beatrijs opstaat, want ondertussen zit Coryn weer in ons actief repertoire.

3
Het koor van St Martin in the Fields werd op zijn tournee door Duitsland versterkt met een aantal GMK'ers en andere Bekende Bruggelingen. Ook de thuisblijvers kwamen versterkt uit dit experiment, doordat er in de koudste januarinachten van de jonge eeuw uitstekend nieuw talentin eigen rangen werd gevonden: Marlies Biesemans, Koenraad Verstichel, Isabelle Van Ongevalle, Benedicte Van Outryve deden ons bijna Johan vergeten, maar Steven en Mia hun Katrien en Carlos niet.

4
Deze winter hebben we weer in het kerkje van Luchteren gerepeteerd. Het contrast tussen de hypersteedse Lange Violettestraat hier, en de boerenbuitenste Gavergrachtstraat ginds! Hier hangen de kapstokjes vol kinderschortjes, ginds geurt de lucht naar gesublimeerde vliegenlijfjes. Hier gaat het hek op slot, ginds trekt gezang nog passanten aan die argeloos, bijna ongemerkt, stilletjes gaan zitten.

5
Mieke Anseeuw heeft ons jarenlang geleerd hoe we hygiënisch en efficiënt met onze stem en belendende organen moeten omgaan. Haar kennis, kunde, gedrevenheid en betrokkenheid hebben ongelooflijk deugd gedaan en haar techniek is een onvervreemdbare culturele verworvenheid van het koor. Zij had een decisief aandeel in de verovering van de titel Koor van het Jaar in 2002. Haar masker zullen we nooit vergeten.

6
Philip Defrancq nam dit najaar de fakkel van Mieke over. In een volgend nummer krijgt u meer nieuws over wie hij is, waar hij is en waarom hij daar is. Meine Mumme Nina Neumann nahm in Memmingen Mengen neue Meinungen an.

7
Voor de kerstconcerten kwamen we voor het eerst in Spiere-Helkijn. Voor de naam alleen al zou je het doen. Waar de kerk klein is en vol, waar meezingen belangrijk is, als bas, of was zij sopraan?

8
De grootste revolutie sinds de uitvinding van de boekdrukkunst: het nieuwste werk van Johan werd uitgeschreven op pc. Van deze prestatie moet je de ziel zoeken bij Koenraad Verstichel en Paul Van Goethem.

9
Brecht hebben we met vlag en wimpel genomen. Alles piek en puik, zonnig en luchtig, gastvrij en correct, en in een culinair hoogst interessante streek. Het blijft heel vroeg opstaan voor zo'n aperitiefconcert, als je helemaal uit Boedapest komt, en 's namiddags nog naar Barcelona wil.

 


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor