MaarNormaal nr. 12 artikel 3

 

360-maanden-journaal


Deze keer krijgt u alleen wat hoofdpunten, arbitrair gekozen, in geen enkele volgorde, zonder garantie... 

   

 

Februari 1978. Het GMK maakt zijn eerste echte concerttournee. Met de bus naarHannover, waar Hans-Dieter voor een reeks concerten heeft gezorgd. We maken er indruk met Ululate van Pizzetti, Hymn toSaint Cecilia van Britten en het uitstekende Duits van Kaatje.

 


Mei 1982. Le Gents Madrigaalkoor de Gand wordt de eerste laureaat van dekoorwedstrijd vande RTBF, in studio 4 van het Flageyplein. We kunnen onze oren niet geloven, en ook de speakerineheeft het lastig met een Gentse laureaat.Ouivous écoutezbien.

het concertboekje van de koorwedstrijd RTBF


September 1999. Het Gentse Sint-Pietersplein stroomt vol voor het slotconcert van de Festivalhappening. 12000 man luistert er naar RequiemBardo andNirmanakayaa choir symphony van PhilipGlass. Het GMK wordt versterkt door het VRK, dat zelf versterkt wordt met individuele microfoontjes.

 


April 1995. We nemen de hst met Vic Nees en pater Boone naar Vitoria in Spaans Baskenland, logeren bij de zusters Reparadoras, en zingen o.m. in Fuenterrabia een volledig Nederlandstalige Anima Christivan Vic Nees. Eén concessie: het Onze Vader, dat het volk moet meezingen, vertalen we naar het Latijn.

 


Oktober 1991. In het kader van Europalia-Portugal reist het koor naar Porto om te verbroederen met het Coral de Letras da Universidade do Porto. Elke nacht wordt iedereen keurig thuis gebracht met de bus, ook wie er niet in zit.

 


November 1997. Het Gents Madrigaalkoor, culturele ambassadeur van Vlaanderen, zingt op Allerheiligen samen met het koor Cantiga van Pep Prats de misin c van Mozart en de creatie van JohansAlma de la Música in de Palau de laMúsica Catalana, de prachtige muziektempel van de cultuurstad Barcelona. Het concert begint pas om half elf, zelfs naar Spaanse normen erg laat, omdat de organisatoren de afloop willen afwachten van het voetbal, Barcelona tegen Madrid. Het wordt een daverend succes. Barcelona wint.

het foldertje voor het concert in Barcelona


December 1967. Antoine Vermeire en zijn vrouw "Sus-van-de-bus" zijn van bij de start van het Gents Jeugdkoor de geattitreerde buschauffeurs. Ze blijven tot aan hun pensioen, bijna drie decennia later, de enigen waarmee het koor zijn verplaatsingen doet. Ze groeien van nieuwsgierige buschauffeurs tot de trouwste fans van het koor, van schuchter achteraan in de zaal meeluisteren tot geen belangrijk concert willen missen.

 


November 2002. We winnen de titel Koor vanhet Jaar met Japanse Nezen, een Hongaarse Kodály, de Lievemelieve Duijck en RichtemichGott-Mendelssohn, maar ook een beetje met de negrito van ColaCao.

Koor van het Jaar
 

November 1977. Met de Zigeunerliederen Marienlieder van Brahms, Laudate Pueri van Nees en andere EuropaCantatjes komt het koor overal. Ook in Hove. Johan dirigeert aan de piano en speelt ter verpozing de zevende sonate van Prokofiev. Commentaar van het publiek: hij zal toch een keuze moeten maken, koor of piano.

 


Mei 2000. Roland Coryn schrijft in opdracht van het koor Deux mille regretz voor koor en renaissance-instrumenten. De tekst komt uit een bundel van Anton van Wilderode, De Vlinderboom, waarin Keizer Karel zijn laatste reis maakt van Vlissingen over Laredo naar Yuste.

 


April 1974. We zingen, o.m. in Daknam, de Sestina van Monteverdi en deMatthäuspassion van Schütz. Met de solisten Valère De Vlam en Hugo Smekens.

 


Mei 1992. We nemen in studio Steurbaut de cd OpEigen Vleugels op: zes componisten met zes pianisten. Van Henk Badings 3chansons bretonnesen van Britten, de charmante, hypersnelle, maar ook veel te snel dodeLittle Musgrave.

Op Eigen Vleugels


Mei 1985. MetFlowers for Florafleurt het GMK de Gentse Floraliën op. Behalve frêle Zweedse liederen, zingen we Birds andFlowers for Flor's andWilliam's Birthdayvan Vic Nees, deFlower Songs van Britten en de creatie van 4 blaadjes uiteen bloemlezing van Paul Schollaert.

de affiche van Flowers for Flora


Mei 1995. In het Gentse conservatorium zingen we de creatie van Quatre chansons de Flandres, een werk op tekst van Max Elskamp dat Vic Nees opdroeg aan Johan. We dragen voor het eerst in twintig jaar een revolutionair nieuw uniform: een bloempotbruine sweater. Weg met het fluweel en de vlinderdasjes.

 


Oktober 1979. Samen met het Sint-Jozefskoor van Mark Goossens uit Dendermonde, pardon Sint-Gillis, zingen we een Mariaconcert. Een geslaagd huwelijk dat door Durante en D' Astorga bezegeld wordt en inspiratie levert voor koorleden (m/v) van beide koren.

 


Maart 1980. het GMK neemt zijn eerste grammofoonplaat op. GaudeVirgo, met Maria-muziek. Het wordt een instant-succes: alle kerken en religieuze gemeenschappen schaffen zich een exemplaar aan. Helemaal terecht.

Gaude Virgo


April 1982. De klus is bijna geklaard, de meeste noten van het opus 1 van Johan Duijck, Lentetriptiek, zijn ontcijferd. Wat eerst aartsmoeilijk leek, valt later best mee. Een jaar later durven we het zelfs op plaat zetten.

Daar wij mine kozen


Juni 2002. Het Brugse concertgebouw is niet af maar wel open. Josse De Pauw en zijn gezelschap Het Net (met duvel-doet-al Robbie Boi) spelen er drie avonden SS, met acteurs, dansers en het GMK in een prominente rol. Een maand later doet het Kaaitheater in Brussel het nog eens over. Onvergetelijk, hoe we op een sisklank buigen voor het applaus.

de affiche van SS

 


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor