MaarNormaal nr. 11 artikel 2

 

 

Twee

dagen

 

Beste Johan,

Het wordt nog druk, die 2 dagen, zelfs naar jouw maatstaven. Om je veilig door het Roeselaarse weekend te helpen, hebben we alvast je agenda met wat goede raad ingevuld.

zaterdag

Slaap uit, dat kan helpen. Ondertussen kan Lieve je boterhammetjes beleggen. Je wordt pas om half drie (twee-en-half, Brugse tijd) in de muziekacademie van Roeselare verwacht voor de workshop. De partituren zullen klaar liggen voor alle aangemelde deelnemers. Vlieg er twee uur lang stevig in, die mensen hebben er tenslotte voor gekozen met je repeteerstijl kennis te maken. Als ze er maar een blij gevoel bij hebben, en dat is je wel toevertrouwd.

Eindig het kooratelier zoals je altijd doet: stipt op tijd, want om half zes al begint in de Sint-Michielskerk de repetitie met het koor van de Academy of St. Martin in the Fields. Een open repetitie, want iedereen is welkom, gratis. Let dus een beetje op je Engels wanneer je het koor opwarmt.

Het concert A Ceremony of Psalms begint om acht uur, in een stampvolle kerk. Niet vergeten, je hebt beloofd al om kwart over zeven, in een lokaaltje vlak naast de kerk, een inleiding te geven voor alle belangstellenden. Voor de Kodály mag je rustig aan László Heltay om dirigeerhulp vragen, hij heeft tenslotte Kodály nog gekend, maar de overige 6 psalmen werk je beter zelf af, zeker de drie Vlamingen.

's Avonds ben je de centrale gast op de uitbundige receptie in De Spil. De Vlaamse koorwereld zal er zijn, alle "vrienden van het Gents Madrigaalkoor" werden uitgenodigd, musici uit binnen- en buitenland staan te dringen. Wees gerust, we hebben geen verrassingen gepland (anders zijn het ook geen verrassingen).

zondag

Om elf uur word je in de pianoklas van De Spil verwacht voor Rond de piano. Blijf rustig op je stoel zitten, er zijn al genoeg pianisten aanwezig, een dertigtal. Ze zijn allemaal leerlingen van je leerlingen, en hun opgetelde leeftijd ligt nauwelijks boven de jouwe. Ze spelen alle 48 stukjes uit je eigen Well-tempered pianist. De altijd goedgestemde Frank Degruyter zal alles in goede banen leiden.

Wanneer je van de emotie bekomen bent, eet je maar beter een kleinigheidje in de cafetaria van De Spil. Om kwart over twee al, geef je voor alle geïnteresseerden tekst en uitleg bij het concert Ode to Music dat om drie uur met het Vlaams Radio Koor begint. Hou je gedachten erbij, want je moet ook je nieuwste compositie dirigeren, het pas afgewerkte opus 24, Cantar del Alma.

Blijf na het concert niet te lang hangen. Om zeven uur moet alles tiptop zijn voor de apotheose: je geliefde Saint Nicolas van je geliefde Benjamin Britten en je eigen A Mirror to Saint Nicolas. Twee fantastische werken met je eigenste Gents Madrigaalkoor, het Collegium Instrumentale Brugense, Philip Defrancq en de twee jeugdkoren Aloeëtte en Rondinella. Een korenfestival kan moeilijk mooier eindigen.

Sterkte,
je vrienden uit het GMK

 


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor