MaarNormaal nr. 10 artikel 2

 

 

3050

 

een heel feestjaar

 

Het feestjaar 3050 loopt op kruissnelheid. Op de website reserveren we een aparte ruimte waar u de gebeurtenissen zo'n beetje uit de eerste hand kunt volgen. (Klik hier voor die pagina). In oktober 2003 had het start-evenement plaats (exclusief voor de vrienden van het koor), en in de herfst van 2004 komt er een fantastisch slotfestival voor de rest van de wereld. Maar willen we u daar eigenlijk wel veel over verklappen?

Wat er op 19 oktober 2003 plaats had...

Omdat Johan Duijck het Gents Madrigaalkoor al 30 jaar dirigeert, organiseerde het koor een feestconcert, exclusief voor de vrienden. Spetterend en boeiend, met muziek en woord, daad en gedachte, ernst en luim. Kortom, precies wat u van het Gents Madrigaalkoor verwacht. Er was een "klassiek" gedeelte en enkele lossere bedrijven, waarin diverse partijen voor de anderen een verrassing in petto hadden. We beperken ons nu tot de unica en curiosa van deze exceptionele avond.

Zo zongen in het gedeelte Met dank aan oude getrouwen, de koorleden Paul Van Goethem (bas), Jan Troch (tenor), Marie Anne Vandeputte (sopraan), Patrick Van Reckem (bas), liederen van Johan op gedichten van Anton van Wilderode (Wilde Anton wel rode rozen?, opus 17, opgedragen aan Carlos Bourgeois, Marc Cabus, Benedicte Van Outryve en Jos Stoffels). Het sextet Catherine Knockaert, Hilde Geirnaert, Isabel Vanhalewyn, Isabelle Versluys, Liesbeth Standaert en Linde Van der Veken zong Onder schillen (opgedragen aan Kaat Vandewalle), en Johan speelde zelf zijn Zeven(-)mijlslaarsjes (opgedragen aan de familie Van Cauwenberghe-Knockaert).

 

3050 was een heel goed wijnjaar
GMK en GMO met Jan Troch en Catherine Vandevelde


Als entr’acte werden we, onaangekondigd, vergast op twee Broadway-artiesten in een swingend wit jasje en met een frivool hoedje op het kalen(de) kopje – ze konden broers zijn: Johan Duijck, bas en piano, en Philippe Souvagie, bariton en slagwerk. Ze zongen en speelden Irving Berlin, Leonard Bernstein en George Gershwin, op teksten van bekende Amerikanen en een bekende Vlaamse VRK-zangeres, Mieke Martens.

Wie wil nagenieten, kan de volledige tekst van Mister Duracell hier nalezen. Never ask me anything more!

 
Johan en Philippe, zoals Pascale Vervenne hen tekende


Nog meer verrassingen: het koor (GMK) werd een koor plus orkest (het GMO), onder de leiding van zijn chef-dirigent Jan Troch. Ze speelden en zongen o.m. de volksliedsuite in JD groot, een bewerking van collega-vriend Jos Van den Borre. Het GMO begeleidde ook Catherine Vandevelde in de passage Oh desmayo dichoso! (bijgenaamd de SS-aria, uit Alma de la música van Johan Duijck).

De Galop & Marche van Lavignac werd op 2 piano’s gespeeld door de 60 vingers van Lieve De Mecheleer, Carla De Saer, Zita Gerenday, Lieve Van der Plaetsen, Filip Van Lancker en Isabelle Van Ongevalle.

de 60 vingers van Lavignac

Behalve al die muziek was er ook woord. Josse De Pauw was helaas ziek, maar wat hij wou zeggen staat elders in dit nummer. Marc Cabus was er wel. Van wat hij vertelde vindt u stukken in dit boekje. Carlos Bourgeois overhandigde een geschenkje aan Johan: een ex-libris ontworpen door Pascale Vervenne op basis van een karikatuur die Paul De Becker maakte - de lezers van MaarNormaal zullen die herkennen van de Madrigalisto-pagina.

En dan de feestelijke receptie die Mia Strobbe op poten had gezet, met een mini-tentoonstelling uit het archief van Lieve De Mecheleer, en met als kers op de taart, de meest exquise gebakjes, door Pol Faelens speciaal gebakken uit fijne ingrediënten en opgeofferde slaap. De speciaal voor de gelegenheid gebottelde 3050-wijn is helemaal uitverkocht. In opperbeste stemming kon voorzitter en gastheer Geert Laleman het Sint-Lievenscollege verlaten terwijl de ploeg van Marie-Anne Vandeputte en Catherine Knockaert nog voor de schoonmaak zorgden.


voorzitter Geert Laleman vond de avond best geslaagd
de ex-libris, een ontwerp van Pascale Vervenne
 

... en wat er in november 2004 zal plaats hebben

 

In de herfst van 2004 wordt Johan vijftig. Bij die gelegenheid organiseren we de afsluiter van dit 3050-feestjaar: een ongelooflijk muziekevenement, een mini-festival eigenlijk, waaraan alle koren van Johan deelnemen. Dat zijn er drie: het Gents Madrigaalkoor, het Vlaams Radio Koor en het koor van de Academy of Sant-Martin in the Fields. Rekening houdend met het soortelijk gewicht van deze koren bleek het zwaartepunt van de driehoek Leuven-Gent-Londen merkwaardig genoeg niet in Brugge te liggen, maar in Roeselare. Goed, Roeselare, dus. De stad werkt gretig met ons mee om hier een grensverleggend weekend te realiseren. U zult er op 27 en 28 november een ongelooflijk gevarieerd en interessant muziekprogramma beleven. Enkele grote werken kunnen we u al verklappen: De Saint-Nicolascantata, opus 42 van Benjamin Britten en Psalm 95, Cantate Domino, opus 18 van Johan Duijck. Behalve de genoemde "volwassen" koren zingen nog drie jeugdkoren mee: Aloeëtte (o.l.v. Johan Jourquin), Innamorati di Musica (o.l.v. Dirk Biesemans) en Rondinella (o.l.v. Rudy Van der Cruyssen). Het orkest is het Collegium Instrumentale Brugense van Patrick Peire. Tenorsolo: Yves Saelens.

 


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor