Gents Madrigaalkoor      

v.z.w. Gents Madrigaalkoor


 

Dit is een verouderde versie van de homepage. Actuele informatie vindt u op gmk.be.

 
algemene informatie Het Gents Madrigaalkoor en zijn dirigent Johan Duijck staan voor goede koormuziek. Die zingen we op onze wekelijkse repetities en op onze concerten. Op deze site vindt u ook achtergrondinformatie, zoals het koortijdschrift MaarNormaal en het fotoalbum. Met suggesties of vragen kunt u altijd bij ons secretariaat terecht.
Louis Devos
2 Charpentier-opnames met Louis Devos

We vernemen het overlijden van tenor en dirigent Louis Devos. Het Gents Madrigaalkoor werkte in de jaren 80 mee aan twee opnames met werken van Marc-Antoine Charpentier: Mors Saulis et Jonathæ en het Te Deum (ook bekend als de Eurovisietune). Louis was er trots op dat hij voor zijn Charpentier-opnames meteen de Prix International du Disque Lyrique kreeg.

Wij herinneren ons Louis Devos vooral voor de innemende manier waarop hij met ons repeteerde. Wie in zijn glanzende ogen heeft gekeken terwijl hij op fouten wees, vergeet nooit zijn ontradende, zangerig uitgesproken "niedoen"...

Feestconcert

Dit jaar dirigeert Johan Duijck alweer veertig jaar het Gents Madrigaalkoor.

Het koor wil dat gepast vieren. Begin december 2013 zongen we feestconcerten in Lier en Gent met de toepasselijke Cantata Saint Nicolas van Benjamin Britten en Johans eigen A mirror to Saint Nicolas.

Over dit project had Johan op 3 december 2013 een gesprek met Chantal Pattyn in het programma Pompidou op Klara. Beluister

Residentiekoor

Het Gents Madrigaalkoor heeft met gepaste trots aanvaard voor het werkjaar 2013-2014 Residentiekoor ("Choir in Residence") te worden van de Sint-Niklaaskerk in Gent. De vzw Vrienden van de Sint-Niklaaskerk wil met dit initiatief de prachtig gerestaureerde kerk in het centrum van Gent levend houden en een forum bieden aan een kwaliteitskoor 'van onder de kerktoren'. Dat past in hun doelstelling om musici (solisten of groepen, jong of minder jong, professioneel of amateur) de gelegenheid te geven hun enthousiasme en talent te delen met een even enthousiast publiek.

Vic Nees

Het Gents Madrigaalkoor en Johan Duijck hadden een nauwe band met Vic Nees, die begin 2013 overleed. Hij schreef verschillende werken voor of met ons koor: in de eerste (en helaas ook laatste) plaats zijn Requiem, maar ook Quatre chansons de Flandres en Anima Christi. En verder zongen we ook Eight Japanese Folk Songs, Birds and Flowers, Seven Madrigals...

Vic Nees was een innemende man, gevoelig, met een scherp verstand en een fijn gevoel voor humor. Hij blijft voorgoed bij ons in muziek en gedachtenis. Hij zal vooral bekend blijven als een groot componist van hoofdzakelijk koormuziek waarin behalve zijn muzikale vakmanschap ook zijn taalgevoeligheid, belezenheid en humor spelen. Zijn werken worden wereldwijd uitgevoerd; ze zijn hedendaags, intelligent en altijd fijn om te zingen. Vic was ook een actieve sympathisant van koorzingen, zowel in Vlaanderen als in de hele wereld. Hij droeg daartoe bij door zijn deelname aan festivals en door zijn soms badinerende, vaak ludieke maar altijd doordachte stukjes en columns in tijdschriften.

Monique Lesenne

Monique Lesenne overleed op 16 januari 2014.

Monique was jarenlang de motor van de Vlaamse Federatie van Jonge Koren (VFJK), eerst aan de zijde van voorzitter Gilbert Martens, tot zijn overlijden in 1995. Later maakte ze mee de koororganisatie Koor & Stem sterk. Haar leven lang bleef zij de enthousiaste ambassadeur voor de Vlaamse en de Europese koren. We zullen haar engagement missen, haar dynamiek, haar persoon.

     
GMK

In november/december 2012 werd in de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen het oratorium Dixit Dominus van Johan Duijck uitgevoerd. Om de 25 jaar, het "Jubel"jaar waarin de wereldbekende Hanswijk­cavalcade uitgaat, vraagt de organisatie aan een Vlaamse componist voor de uitvoering te zorgen van een aangepast werk. Voor deze editie schreef Johan Duijck een groots oratorium. Alle teksten komen uit de Bijbel, behalve het centrale Gott spricht zu jedem nur, een gedicht van Rainer Maria Rilke over menselijke vrijheid en verantwoor­delijk­heid.

War Requiem

Op 11 september 2011 zong het Gents Madrigaalkoor mee in het War Requiem van Benjamin Britten in een uitverkocht Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. De leiding lag bij Sir Neville Marriner. De organisator, het KlaraFestival, wou op deze manier de slachtoffers herdenken van de aanslagen van 11 september 2001 en hulde brengen aan alle oorlogsslachtoffers.

De overige uitvoerders waren: het Brussels Philharmonic Orkest, het Brussels Philharmonic Kamerorkest (dir: Ainars Rubikis), het Vlaams Radio Koor, de koren Dulcisona en In Dulci Jubilo en de solisten Abdellah Lasri, Andrew Schroeder en Anna Samuil.

Voor Sir Neville Marriner, 87 jaar, heeft het War Requiem overigens een heel speciale betekenis. Hij speelde viool op de eerste opname en op de wereldpremière. Die had plaats op 30 mei 1962, bij de ruïnes van de kathedraal van Coventry, die tijdens WOII was gebombardeerd door de Duitse Luftwaffe. Symbolischer kon het moeilijk. Benjamin Britten dirigeerde zelf.

Requiem

Vic Nees schreef zijn meesterwerk Requiem op vraag van het Gents Madrigaalkoor. Sinds 2009 zingen we het op concerten en op de mooie cd, een samenwerking met Koor en Stem en de VFJK. Hij bevat nog twee werken van Vic Nees: Tweeklank van aarde en water en De zee is een orkest, gezongen door het Lierse koor Amarylca (o.l.v. Noëlle Schepens)

De cd-lancering had plaats op zondag 27 maart 2011 in de Sint-Stefanuskerk van Gent.

Super flumina

Ook de cd Super flumina is nog altijd een succes. Hij bevat mooie religieuze muziek van Belgische componisten: Jules Van Nuffel, Jean-Marie Plum, Jaak Nikolaas Lemmens, Jef van Hoof, August De Boeck, César Franck, Joseph Jongen, en Joseph Callaerts. Voor de opnames trokken we naar de kapel van de jezuïeten in Heverlee, waar het prachtige Cavaillé-Coll-orgel bespeeld werd door Peter Thomas.

De cd werd officieel gelanceerd op het super flumina-concert van 27 februari 2010 in het conservatorium van Brussel.

Jan Troch

In februari 2009 overleed onverwachts Jan Troch. Jan was jarenlang prominent tenor, oud-voorzitter, hulpdirigent, medebezieler en zoveel meer voor het koor. Het Gents Madrigaalkoor blijft dankbaar voor wat Jan betekende en aan het koor geschonken heeft. Meer daarover leest u in MaarNormaal.


successen

Het Gents Madrigaalkoor is best trots op zijn succes. Een concert zoals el Camino del Alma (2008) was een beklijvend evenement.
Meer informatie:

In 2004 organiseerde het koor een eigen festivalweekend

Het televisienet Canvas zond in 2007 een prachtig portret uit van Johan Duijck

In 2002 won het koor de wedstrijd Koor van het Jaar 2002-2003

prijzen voor het koor

Het Gents Madrigaalkoor valt wel eens in de prijzen. Opvallende onderscheidingen zijn de titel Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen (1997) en Koor van het Jaar 2002-2003.

het tijdschrift MaarNormaal

De vriendenkring van het koor krijgt de nummers van ons eigen tijdschrift MaarNormaal. Het laatste nummer is van maart 2009, ter gelegenheid van de Requiem-concerten. Omdat we meer op de eeuwigheidswaarde mikken dan op de actualiteit, houden we ook vorige nummers op deze site beschikbaar.

de nieuwsbrief van het koor

Het Gents Madrigaalkoor stuurt regelmatig een elektronische nieuwsbrief. Om hem te ontvangen, kunt u hier eenvoudig inschrijven (later weer uitschrijven is even gemakkelijk): we hebben alleen uw eigen e-mailadres nodig.

wil je graag meezingen?

Zingen bij het Gents Madrigaalkoor is muzikaal boeiend (we kiezen voor een aantrekkelijke programmering die alle stijlperiodes omvat, van Renaissance tot hedendaags) en plezierig (je treft er gastvrije mensen, met een mondige groep enthousiaste jongeren). Je leert voortdurend bij (zie onze programmering die alle stijlperiodes omvat, enz.) en je leert actief zelf je stem beheersen (niet alleen tijdens de full-house repetities; er loopt ook een stemvormingstraject met deskundige begeleiding). Je komt terecht in een amicale sfeer (we kleuren ook buiten de muzikale lijntjes), je maakt boeiende projecten mee (de reputatie van het koor en zijn dirigent staat daarvoor garant) en je tijd is ook nog eens goed besteed (onze repetities zijn professioneel, correct en op zondagavond). Onze concerten staan op het hoogste niveau (in binnen- en buitenland).

Interesse ? Of gewoon geïntrigeerd ? Bel naar Kaat (09.3243186) of e-mail haar (nieuweleden@gmk.be). Zij geeft meteen alle informatie.

Wie koorzingen associeert met muffe toestanden en saaie partituren, is niet bij de tijd. Dat is het GMK wél.





© v.z.w. Gents Madrigaalkoor, 2004
Laatste aanpassing: 19 feb 2015

Mocht u menen dat we, ondanks onze inspanningen om alle rechten op gebruikt materiaal te respecteren, toch rechten schenden, meldt u dat dan a.u.b. meteen bij het secretariaat.

 


Gents Madrigaalkoor

Gents Madrigaalkoor
Albrecht Rodenbachstraat 124
B-9040 Sint-Amandsberg
België
tel: +32.486.955014
bank: BE90068092199032
secretariaat@gmk.be


stad Gent

Met steun van de stad Gent

met steun van de Vlaamse overheid
 
 















de concertagenda van het Gents Madrigaalkoor

de concert-agenda
het Gents Madrigaalkoor

het koor
Maarnormaal, het koortijdschrift, ook op deze site

het tijdschrift MaarNormaal
het curriculum van Johan Duijck, de dirigent van het koor

Johan Duijck
de cd's van het koor

opnames en cd's
gereserveerd voor de koorleden

alleen koorleden
de vrienden van het Gents Madrigaalkoor

de vriendenkring
foto's van het koor

foto's
schrijf in (of uit) voor de nieuwsbrief van het koor

nieuwsbrief
archieffoto's van het koor

het archief
the site in English

English
specifieke informatie

info voor pers en ...