Onleesbaar of onvolledig? Kijk dan op http://gmk.be/ned/maarnormaal/brief12.htm

logo GMK

nieuwsbrief 12
november 2012
Gents Madrigaalkoor

www.gmk.be
Dixit Dominus, een groots Hanswijk-oratorium

2013 wordt voor Mechelen het jaar van de 25-jaarlijkse Hans­wijk­jubel­feesten. Daarin spreekt de Hanswijk­cavalcade het meest tot de verbeelding: een imposante historisch-religieuze stoet met paarden, praal­wagens, bijbelse en historische taferelen. De stoet sluit pas in augustus het feest­jaar af, maar de vieringen beginnen al in november 2012 met de uitvoering van een grootse compositie die de gelegenheid markeert. En daar werkt het Gents Madrigaal­koor (samen met veel andere uitvoerders) aan mee, en zijn dirigent nog meer, want Johan Duijck is de componist van het oratorium Dixit Dominus.

Elk jubeljaar wordt namelijk een hedendaagse Vlaamse componist en/of dirigent gevraagd voor de uitvoering van een muzikaal werk met de passende allure. Dit jaar valt die eer toe aan Johan Duijck. Voorgangers waren b.v. Edgard Tinel, Flor Peeters, Staf Nees, Peter Cabus en Peter Pieters.

Dixit Dominus werd geschreven voor een grote muzikale bezetting: een korencombinatie met het Vlaams Radio Koor en het Gents Madrigaalkoor, kinderkoor en koraalkoren, solisten van het Brussels Philharmonic, orgel, sopraan, bariton en recitant.

U kunt op drie dagen dit concert bijwonen in de bijbehorende Sint-Romboutskathedraal van Mechelen: op vrijdag 30 november en zaterdag 1 december, telkens 's avonds om 20.30 uur, en in de namiddag van zondag 2 december om 16.00 uur. Mist u deze kans, dan moet u weer 25 jaar wachten.

Behalve het Vlaams Radio Koor en het Gents Madrigaalkoor zingen en spelen Clari Cantuli o.l.v. Ria Vanwing, Kathedraalkoor Mechelen o.l.v. Johan Van Bouwelen, Onze-Lieve-Vrouwkoor Mechelen o.l.v. Kristel Verpoten, aMUZEment Rijmenam o.l.v. Peter Pazmany, solisten van het Brussels Philharmonic, Peter Thomas (orgel), Hilde Coppé (sopraan), Josep-Ramon Olivé Soler (bariton) en François Beukelaers (recitant). Johan Van Bouwelen dirigeert de koraalkoren. Johan Duijck heeft de algemene leiding.

Bij die gelegenheid zal het werk Dixit Dominus ook beschikbaar zijn op een cd uitgebracht door het Vlaamse platenlabel Phaedra. Het nieuws hierover melden we later op onze website.

Toegangskaarten kosten 15 €. Bestel ze bij frieda.vanvaeck@skynet.be of op 015.420140.

Meer informatie vindt u op onze site (www.gmk.be):

Sint-Rombouts; Foto: Paul Hermans [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0

illustratie cd Dixit Dominus (Johan Duijck)

© v.z.w. Gents Madrigaalkoor, 2012
Laatste aanpassing: 14 nov 2012

Mocht u menen dat we, ondanks onze inspanningen om alle rechten op gebruikt materiaal te respecteren, toch rechten schenden, meldt u dat dan a.u.b. meteen bij het secretariaat.

 


Gents Madrigaalkoor

Gents Madrigaalkoor
Albrecht Rodenbachstraat 124
B-9040 Sint-Amandsberg
België
tel: +32.488.295246
bank: BE90068092199032
secretariaat@gmk.be