Concertmis Lievegem

Sint Martinuskerk - Zomergem (Lievegem) zondag, 06 oktober 2019

Het Gents Madrigaalkoor luistert in de kerk in Lievegem (Zomergem) de mis op en brengt het Missa (D) opus 86 (1887) van Antonin Dvorak, begeleidt door Peter Thomas op orgel. Nadien volgt nog een klein concertje en brengen we het wondermooie Sestina van Monteverdi. Na de Mis, rond 11u30, verspreidt het koor zich in 3 cafés rond de markt en geniet u met een heerlijk drankje van oude en nieuwe volksliederen.

Dvorak componeerde zijn mis ter gelegenheid van de inhuldiging van de kapel in het kasteel van zijn bevriende architect en maecenas Josef Hlavka. De mis adempt optimisme en feestelijkheid uit. Een virtuoze orgelpartij ondersteunt de melodieuze rijkdom van het koor. De harmonie is meestal volks en direct, maar verrast toch regelmatig met buitengewoon originele vondsten. Een ware lafenis voor oor en ziel!

De ‘Lagrime d’Amante al Sepolcro dell’Amata’ (Sestina), op tekst van Scipione Agnelli, werden gecomponeerd in 1610 en gepubliceerd in het zesde boek madrigalen. Een Sestina is een welbepaalde dichtvorm: zes strofes van zes regels (en een conclusio van 3 regels) met steeds één van dezelfde zes woorden aan het einde van elke regel. Hier zijn dat de woorden: tomba (graf), cielo (hemel), terra (aarde), seno (boezem; schoot), pianto (wenen), Glauco (de naam van de minnaar).